Waarom lezen met begrip?

Scholen voelen na de bekendmaking van de tegenvallende PIRLS-resultaten in 2016 en de peilingsproef Nederlands in 2018 een duidelijke urgentie om het eigen leesonderwijs onder de loep te nemen en te versterken.

Hoewel er de laatste jaren steeds meer informatie voorhanden is over wat werkt en wat niet werkt in het leesonderwijs, ervaren scholen en leerkrachten dat het niet altijd eenvoudig is om die didactische principes te vertalen naar de klaspraktijk.

De uitdagingen zijn groot.

Zo is er bijvoorbeeld het werken met steeds diversere klasgroepen. Hoe krijg je iedereen mee in je leesonderwijs? Bovendien is het niet eenvoudig om voldoende leestijd te voorzien in een overvol lessenrooster. Leerlingen zijn ook niet altijd even gemotiveerd om te lezen...


De courante taalmethodes bieden geen pasklare oplossingen: de teksten en opdrachten zijn niet altijd even motiverend of aangepast aan de specifieke noden van de leerlingen.


Binnen het project ‘Lezen met begrip’ brengen we de drempels die leerkrachten ervaren in kaart.

Samen met leerkrachten, zorgcoördinatoren en directies gaan we op zoek naar manieren om met die drempels om te gaan en zo een krachtige leesdidactiek te realiseren in de lagere school.