Waar vind ik meer informatie over begrijpend lezen?

Over begrijpend lezen zijn hele bibliotheken volgeschreven: artikels, rapporten, handleidingen, brochures, boeken, blogs, websites … Aan inzichten is er beslist geen gebrek. Het is echter niet altijd evident om die wetenschappelijke inzichten naar de klaspraktijk te vertalen.


Uit het grote aanbod hebben wij dan ook een handvol bronnen geselecteerd die
achtergrond bieden rond begrijpend lezen, maar die ook concrete tips en werkvormen aanreiken.


Omwille van het gebruiksgemak hebben we vooral actueel en Nederlandstalig materiaal opgenomen. Een paar Engelstalige bronnen mogen echter niet ontbreken.


Als aanvulling op de hier vermelde bronnen kan je ook het derde deel van
Sleutels voor effectief begrijpend lezen (2019) raadplegen. Daar worden verschillende didactische aanpakken uit binnen- en buitenland besproken en vind je meer links en doorverwijzingen.


Websites:


Lezen en laten lezen is een website van het Centrum voor taal en onderwijs boordevol tips over begrijpend lezen. Je vindt er onder andere uitgewerkte werkvormen en enkele inspiratiefilmpjes. Ook bij deze website vormen de sleutels voor een effectieve didactiek begrijpend lezen het uitgangspunt.


Reading rockets is een Amerikaans platform over alles wat met lezen te maken heeft. Het richt zich sterk op het ondersteunen van leerkrachten, o.a. door verschillende instructiemethoden aan te reiken en veel aandacht te besteden aan leesstrategieën.


Lezen.nl is de website van Stichting lezen in Nederland. De stichting richt zich niet zozeer op de ondersteuning van de les begrijpend lezen, maar op leesbevordering en literatuureducatie in het algemeen. Dochterwebsites van lezen.nl zijn leesmonitor.nu en leesplan.nl. De eerste website brengt heel wat inzichten en onderzoek rond lezen, leesbevordering en leeseducatie samen. De tweede website is bedoeld voor scholen en organisaties die een leesbeleidsplan willen maken.


Iedereen leest
is de Vlaamse tegenhanger van Stichting lezen. Ook hier wordt er heel breed ingezet op alles dat met lezen te maken heeft: leesbevordering, leeseducatie, onderzoek naar lezen. Boekenzoeker.be is een initiatief van Iedereen leest en biedt leestips voor jongeren van 0-18 jaar.


Onderwijsdatabank.nl is een algemene informatiedatabank voor het onderwijs, maar als je zoekt op ‘begrijpend lezen’ vind je tal van artikels, tijdschriften en boeken over begrijpend lezen. Sommige materialen kan je vrij downloaden.


terug

Boeken:

  • Understanding and Teaching Reading Comprehension. A Handbook. (2015)
  • Visible Learning For Literacy, Grades K-12. Implementing the Practices that Work Best to Accelerate Student Learning. (2016)
  • Lezen... denken... begrijpen! Handboek begrijpend luisteren en lezen in het basisonderwijs. (2010)
  • Verdiepend lezen: leerlingen begeleiden bij het begrijpend lezen van complexe teksten. (2014)
  • Lezen met de leessandwich: 8000 ideeën voor werken met teksten. (2017)
  • Close reading: werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs. (2018)

Educatieve handleidingen:

  • Teachers’ Guide to Reading Comprehension Strategies P5–S3. (z.d.)
    Kan je
    hier downloaden.
  • Werken met boeken in de klas. Tijdens de Jeugdboekenmaand én het hele jaar door! (2017)
    Kan je
    hier downloaden.
  • Werken met non-fictie tijdens de les. Een aanvulling bij de handleiding ‘Werken met boeken in de klas’ n.a.v. Jeugdboekenmaand 2018. (2018)
    Kan je
    hier downloaden.
  • Denk! Werk aan groei in begrip. Onderbouwing, beschrijving en exploratie van de werkzaamheid van het begrijpend leesprogramma voor het basisonderwijs DENK! (2018)
    Kan je
    hier downloaden.

Tijdschriften:

  • Tijdschrift Fons 10. Thema begrijpend lezen. (februari 2020)
  • In JSW (Jeugd in school en wereld) verschijnen regelmatig praktijkgerichte artikels over begrijpend lezen.

Artikels:

  • ‘Problemen met begrijpend lezen effectief aanpakken: het belang van ‘wat’ en ‘hoe’.’ (Van Vreckem, Desoete & Van Keer, 2015)
    Kan je
    hier downloaden.
  • ‘Begrijpend lezen en het omgaan met verschillen.’ (Vernooy, 2015)
    Kan je
    hier downloaden.
  • ‘CORI-lezen: thematisch begrijpend lezen. Het effect van betekenisvolle contexten.’ (Koene, 2017)
    Kan je
    hier downloaden.
  • ‘Begrijpend lezen voorbij de methode: goede teksten selecteren.’ (Buhrs, 2018))
    Kan je
    hier downloaden.
  • ‘Lang zullen ze begrijpend lezen. Werken aan lezen in het vijfde en zesde leerjaar.’ (Vanderheyden & Verstraeten, 2020)
    Kan je
    hier downloaden.