Interessante teksten zijn authentiek, uitdagend en motiverend. Je vindt ze op heel uiteenlopende plaatsen.
Tijdschriften
zijn ideale vindplaatsen voor non-fictieteksten, gaande van korte weetjes en actualiteitsitems tot diepgravende achtergrondartikels en reportages.
Heel wat
tijdschriften
richten zich specifiek op jongeren vanaf de basisschool: National Geographic Junior, Quest Junior, Kits, Kidsweek, Sam Sam, Wetenschap in beeld, Klap, Zonnestraal, Zonneland, … Ook Wablieft, een krant met duidelijk taalgebruik, biedt prima leesvoer.
Natuurlijk bevat het
internet
een schat aan informatieve leesteksten. Het is een hele uitdaging om uit dat gigantische aanbod de meest interessante leesteksten te halen. De links op deze pagina kunnen je daar in elk geval al bij helpen.
De website rijketeksten.org is een initiatief van de Nederlandse Taalunie. Het kwam er als antwoord op de verzuchting dat het niet altijd gemakkelijk is om goede leesteksten te vinden voor gebruik in het onderwijs. De website bevat enerzijds informatie over wat rijke teksten zijn en anderzijds een groeiende verzameling van zowel fictie- als non-fictieteksten over uiteenlopende onderwerpen en voor alle leeftijden.
Diverse
instellingen en organisaties (zoals de VRT, UNICEF, WWF) bieden op het internet educatief materiaal aan, waaronder ook uitdagende leesteksten.
Je vindt ook materiaal via het gratis
platform Klascement, waarop leraren lesmateriaal delen.
Platformen
als Nieuwsbericht, Klassenteksten, Tekstenlab (Diaplus) hebben abonnementsformules voor scholen met teksten, opdrachten en ondersteuning gericht op begrijpend lezen.
Ook
encyclopedieën (in boekvorm of online) blijven geschikte bronnen voor leerlingen op zoek naar informatie. Zo is er Wikikids.nl, een Wikipedia-achtige encyclopedie voor en door kinderen.
Variëren is belangrijk. Daarom mogen ook allerlei
gebruiksteksten
als recepten, instructies (o.a. voor spelletjes), folders, uitnodigingen … niet in dit lijstje ontbreken. Je vindt ze … overal.
Ten slotte zijn er natuurlijk de
boeken: groot, klein, dik, dun, met én zonder afbeeldingen … Het aanbod van zowel non-fictie als fictie voor jongeren is bijzonder rijk en groot. De opdracht bestaat erin om de juiste boeken bij de juiste leerlingen te krijgen. Gelukkig zijn er heel wat blogs, zoek- en inspiratiesites die daarbij kunnen helpen en, last but not least,
de Bib, waar al dat moois gewoon nagenoeg gratis voor het grijpen ligt
Het is onbegonnen werk om alle interessante vindplaatsen op te sommen. Daarom vind je hier een kleine (maar fijne) greep uit het aanbod.
Websites met teksten:
www.geschiedenisvoorkinderen.nl
www.docukit.nl
www.scientias.nl
willemwever.kro-ncrv.nl
www.vrtnws.be (klik op 'ontdek')
kids.unicef.be
rangerclub.be/nl/dossiers/
Zoek- en inspiratiesites:
www.boekenzoeker.be
www.iedereenleest.be
http://www.mediasmarties.nl
https://www.jeugdbieb.nl/
www.pluizer.be
https://pluizuit.be/
http://mappalibri.be/
https://leesbevorderingindeklas.nl/
Mijn Bibliotheek (Bereikbaar via de website van jouw plaatselijke openbare bibliotheek. Je kunt er zoeken op de materialen van de je bib én je krijgt onder meer toegang tot het digitale krantenarchief GoPress.)