Hoe kies ik een leestekst voor mijn leerlingen?

Een goede les begrijpend lezen staat of valt met de keuze van een of meerdere uitdagende en motiverende leesteksten.


Het is niet zo eenvoudig om de criteria voor een goede leestekst op te lijsten, aangezien de keuze afhankelijk is van heel wat factoren. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kan houden:


1. Zorg voor een zo gevarieerd mogelijk aanbod. Breng je leerlingen in contact met verschillende tekstsoorten en genres, zowel fictie als non-fictie. Wissel ook af op het vlak van lengte, moeilijkheidsgraad, onderwerp en materiële vormgeving (op papier en digitaal, met en zonder illustraties).


2. Kies teksten met veel samenhang. Dat wil zeggen: teksten met een duidelijke opbouw en structuur, die gebruikmaken van verwijs- en signaalwoorden en waarin tekstverbanden (zoals oorzaak-gevolg) zichtbaar zijn.


3. Bied je leerlingen voldoende uitdagende teksten aan: niet te moeilijk, maar zeker ook niet te gemakkelijk.


4. Werk zoveel mogelijk met actueel authentiek materiaal dat aansluit bij de leefwereld van je leerlingen of dat juist nieuwe werelden voor hen opent. Zoek teksten die geschreven zijn met een authentiek doel (jongeren informeren of amuseren) en niet speciaal voor een schoolse context zijn gemaakt. Dat betekent wellicht dat je soms wat verder moet kijken dan de teksten die zijn opgenomen in schoolboeken.


5. Geef je leerlingen ook autonomie. Laat hen bijvoorbeeld zelf een keuze maken uit enkele teksten. Of ga samen met je leerlingen op zoek naar interessant leesmateriaal.


terug

Een checklist waarmee je een goede leestekst kunt kiezen, kan je hier downloaden.

Bestand downloaden

Een schema waarmee je de complexiteit van zowel informatieve als verhalende teksten kunt inschatten kan je hier downloaden.

Uit: Close reading. Werken aan dieper tekstbegrip in het basisonderwijs (2018).

Bestand downloaden

Nog een andere checklist om een rijke tekst te selecteren, van het Centrum voor taal en onderwijs, kun je hier downloaden.