In het impulsproject ‘Lang zullen ze begrijpend lezen’ (2018-2019) onderzochten we hoe recente wetenschappelijke inzichten over begrijpend lezen vertaald kunnen worden naar de concrete klaspraktijk. We werkten intensief samen met een groepje gemotiveerde leerkrachten om via de methodiek van de lesson study didactisch materiaal te ontwikkelen dat geschikt is voor kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar. In het luik dat werd uitgevoerd aan UC Leuven focusten we op verhalende teksten en het inzetten van leesstrategieën; in het luik uitgevoerd aan UC Limburg kwamen informatieve teksten aan bod.
In de prioritaire nascholing ‘Lang zullen ze lezen’ (2020-2022) begeleiden we vierentwintig basisscholen bij het uitwerken, optimaliseren en implementeren van een krachtig leesbeleid. We werken vraaggestuurd en de klemtoon ligt op het coachen in de school zelf. In het eerste jaar vertrekken we vanuit een grondige analyse van de beginsituatie, werken we met het kernteam aan een leesbeleid en leesvisie en staat de professionalisering van het kernteam centraal. In het tweede jaar proberen we gekozen acties rond lezen strategisch te implementeren en actief met het hele schoolteam rond begrijpend lezen aan de slag te gaan.
Het project
‘Lezen op School: BIB-ber en Lees. Werken met lokale leesnetwerken: versterken van leesvaardigheid en leesplezier in het basis- en het secundair onderwijs’ (2020-2022) zet in op het creëren van duurzame leesnetwerken van scholen, bibliotheken en welzijnsactoren in de steden Hasselt en Genk en de gemeenten Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder. In deze lokale netwerken wordt er samengewerkt tussen (leerkrachten van) de scholen, de bibliotheken en de welzijnsactoren om een betere ontsluiting van het leesaanbod en leesactiviteiten te bevorderen, en wordt er co-creatie en innovatie geïnitieerd tussen de scholen en de bibliotheek. Deze leesnetwerken worden gedurende de tweejarige looptijd van het traject begeleid door leesexperten van de lerarenopleiding UCLL, door een medewerker van Iedereen Leest en door een medewerker van de stad of de gemeente. Doel is om de fundamenten te leggen voor een duurzame werking op lokaal niveau waarbij de samenwerking tussen de scholen, de bibliotheek en de stad/gemeente resulteert in meer en beter lezen op school.
Het impulsproject 'Lang zullen ze begrijpend lezen' resulteerde onder meer in een uitgewerkte lessenreeks begrijpend lezen rond
Lampje
van Annet Schaap. De reeks kan je hier downloaden.
Meer informatie rond het impulsproject 'lang zullen ze begrijpend lezen' vind je in het artikel 'Lang zullen ze begrijpend lezen. Werken aan lezen in het vijfde en zesde leerjaar' (Fons, 2020), dat je hier kunt nalezen.